02 729 58 20 info@os-benedikt.si
Select Page

Med 18. in 29. 3. 2024 bo na naši šoli potekala zbiralna akcija oblačil PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO.

Strokovnjaki opozarjajo, da v Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton tekstila, na ekološki način pa predelamo zgolj 15% takšnega tekstila. Preostanek zavrženih oblačil konča v sežigalnici ali celo na odlagališčih. Tekstil je zaradi svoje sestave (tudi plastika) slabo razgradljiv. Pri sežigu 1 kg komunalnih odpadkov, kamor se največ odlaga tekstil, nastane 52 kg CO₂. Z akcijo PODARI OBLEKO, POSADI SMREKO bomo poskrbeli za ponovno uporabo oziroma predelavo oblačil, s tem pa zmanjšali količino odloženih odpadkov in posledično količino CO₂ izpustov.     

Vsaka sodelujoča šola, ki bo uspešna pri zbiranju oblačil, bo v zameno prejela sadiko smreke (ene ali več, odvisno od zbrane količine oblačil), s čimer bomo še dodatno pomagali razbremeniti okolje CO₂ izpustov in skozi celoten projekt ozaveščali osnovnošolce o pomenu zbiranja in ponovne uporabe na primeru oblačil, ki predstavljajo 5% vseh odvrženih odpadkov.

Tisti razred, ki bo v tem projektu najbolj uspešen, bo prejel tudi nahrbtnike premium blagovne znamke s ponudbe Eco Friendly, ki jih bo podarilo podjetje Answear. Zmagovalnemu razredu bodo na dan 22.4.2024 (Dan Zemlje), omogočili tudi izlet v Botanični vrt ali v Arburetum Volčji Potok, kjer bodo podelili nagrade ter skupaj simbolično posadili drevo.

 

Zbirajo se oblačila, ki:

  • so lepo ali deloma ohranjena, primerna za ponovno uporabo,
  • niso strgana, umazana ali poškodovana,
  • nimajo neprijetnih vonjev,
  • zbirajo se le oblačila (majice, hlače, puloverji, jope, jakne, plašči, trenirke,…)

Zbranim oblačilom bodo v podjetjih Answear in Valtex d.o.o. podarili novo življenje, na način, da:

  • jih bodo ponovno uporabili v slabše razvitih državah;
  • jih bodo reciklirali in ponovno uporabili;
  • jih bodo ponovno uporabili v drugih industrijah (npr. obnovili vlakna iz oblačil, ki niso več primerna za nošenje in jih uporabili za proizvodnjo zvočno izolacijskih in izolacijskih materialov v avtomobilski industriji, npr. za avtomobilsko izolacijo).

Hvala vsem, ki boste prispevali k uspehu naše akcije!

Dostopnost