02 729 58 20 info@os-benedikt.si
Select Page

Noč knjige 2024 – Knjiga ne pozna meja

 

V torek, 23. aprila 2024, je v dopoldanskem času potekal projekt Noč knjige. Sodelovali so učenci 5. b razreda.

Društvo Amnesty International Slovenije nam je podarilo knjigo Ferija Lainščka Na dvorišču ni ograje. Učencem sem knjigo predstavila in jo prebrala. Sledil je pogovor o sporočilu zgodbe. Učenci so povedali, če so sami kdaj potrebovali pomoč ali jo komu nudili. Pogovarjali smo se tudi o pomenu ograje, kje jih najdemo ter kakšen je njihov namen. Podali so svoja mnenja, ali bi lahko živeli brez ograje, kaj jim predstavlja pojem svobode, kdaj se sami počutijo svobodni. Razmislili so, ali so v zgodbi izpostavljene tudi katere človekove pravice.

Po pogovoru o zgodbi so učenci narisali najljubši del knjige in predstavili sporočila z naukom zgodbe. Med ustvarjanjem so poslušali pesmi, ki so priložene h knjigi. Pesmi so jim bile zelo všeč.

Izdelki poustvarjanja so razstavljeni v avli 2. nadstropja.

 

Nekaj misli otrok.

 

Mihaela Ruhitel, knjižničarka OŠ Benedikt

 

2.april – Mednarodni dan knjig za otroke.

  1. aprila so praznovali vsi najmlajši, saj je ta dan Mednarodni dan knjig za otroke. IBBY ga je proglasil na rojstni dan pravljičarja Hansa Cristiana Andersena.

Več o praznovanju si lahko ogledate na naslednji povezavi.

 

23.april – SVETOVNI DAN KNJIGE IN AVTORSKIH PRAVIC

Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznovanje je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije. Katalonci so na dan Svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: Vrtnica je ljubezen, knjiga pa za vedno! Praznik je tesno povezan s književnostjo, saj sta tega dne leta 1616 umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. To je dan, ko praznujejo vsi bralci tega sveta.

Več o svetovnem dnevu knjig in avtorskih pravic si lahko preberete na naslednji povezavi.

 

Brati gore

V ponedeljek, 11. 12. 2023, smo v knjižnici obeležili Mednarodni dan gora. V knjižnici so razstavljene knjige z alpsko tematiko. Razstavo so si ogledali vsi obiskovalci knjižnice. Izbrala sem temo Pripovedke iz bližnje okolice. Prebrali smo knjigo iz zbirke Mariborske vedute Josipa Brinarja Pekrska gorca. To je pripovedka o njenem nastanku. Pri branju alpske literature so sodelovali učenci 5.  razreda. Učencem je bila pripovedka zelo zanimiva. Nastale so izvirne ilustracije Pekrske gorce.

 

Mednarodni mesec šolskih knjižnic

 

K projektu nas vabi Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev IASL. Pri nas ga koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije.

Osrednja tema se je glasila »Šolska knjižnica: moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja«. Šolska knjižnica je prostor, ki nas povezuje s knjigami in branjem. V knjižnici smo lahko srečni, ustvarjalni in predani domišljiji.

V mesecu oktobru smo se predajali domišljiji ob prebiranju in poustvarjanju knjige Marka Kravosa Hiša selivka. Uživali smo ob ilustracijah Erike Cunja.

Beremo skupaj – Nacionalni mesec skupnega branja

8. 9. – 8. 10. 2023

Nacionalni mesec skupnega branja vzpodbuja branje, razvija bralno pismenost, vabi k branju strokovne literature ter poudarja pomen medgeneracijskega branja z vseslovensko akcijo Pokloni čas, polepšaj dan. Projekt sem izvajala v šolski knjižnici z učenci 1. triletja.

Učenci so ob branju pravljic, gibanju in ustvarjanju zelo uživali. Brali smo poučne knjige primerne njihovi starosti.

 

 

Dostopnost